Büyükada Otelleri - En Büyük Konaklama ve Gezi Rahberi

24 Mayıs 2013 Cuma

Bölgedeki görmeniz gereken bazı yerler

Büyükada'da görülecek yerler

Istanbul'un kavuran sıcaklarından adanın rüzğarını hissetmeye ne dersiniz?

Yerli ve yabancı birçok turisti misafir eden Büyükada, tarihi ve gezilecek yerleri ile gelenlere muhteşem bir atmosfer yaşatıyor.İstanbul’un gürültüsünden ve telaşından kaçıp huzuru yakalayıp kendinizle baş başa kalabileceğiniz bir cennettir Büyükada. Büyükada’ya geldiğinizde gezip göreceğiniz yer sayısı çok fazla. İster Saat Kulesi’nin çevresinde dolaşın, ister Aya Yorgi Manastırı ile eski Rum yapılarını ziyaret edin, isterseniz faytonla ada turu yapın. Ayrıca adanın size sunduğu güzellikleri kiralayabileceğiniz bisikletlerle de görebilirsiniz.Motor sesinin yerini, vapur sireni, nal sesleri, özgürce uçusan kuşların ve doğal yaşamın neşeli çoksesliliği... Plajlarında yürüyüşler yapabileceğiniz, eşsiz mutfağı ile özellikle deniz mahsullerinin tadına bakabileceğiniz, camiler ve kiliselerle farklı kültürleri gözlemleyebileceğiniz tatil cenneti Büyükada, yaz aylarında açan çiçekler ve yeşillenen doğası ile daha da güzelleşiyor. Bu güzellik içinde gezip görebileceğiniz yerler ise:

 Dil Burnu Mükemmel bir gün batımı manzarası ve huzurlu zamanlar geçirmek istiyorsanız Dil Burnu tam size göre. Özel piknik alanları, denize girme imkânı bulacağınız yerleri ile gününüzün bitmesini istemeyeceksiniz.

 Hamidiye Camii Büyükada’da bulunan 4 camiden biri olan Hamidiye Camii mimarisi ile dikkat çeker. II. Abdülhamid tarafından yaptırılan 1895 yılında ibadete açılan caminin mimarisinde batı kültürünün etkisi görülür. Ayrıca hatlar, çini kemerler, pirinç şamdanlar ile süslenmiştir. İnşa edilirken okul olarak tasarlanmış ve öğrencilerin başka bir binaya nakledilmesinden sonra mescide çevrilmiştir. Cami’ye 1998-2001 yıllarında yenileme çalışması yapılmıştır.

Saat Kulesi Ada, yerlilerinin buluşma noktası olan Saat Kulesi 1923’te İskele Meydanı’na yerleştirilmiştir. Adada bütün saatler kuleye göre ayarlanır. Ayrıca hoş bir ritüel ile ziyaretçilerin varışlarını simgeleyen ve evlerine dönüşlerini temsil eden fotoğraflar da burada çekilir.

Meryem Ana Kilisesi Arabacılar meydanında yer aldığı için bu isimle de anılan Meryem Ana Kilisesi çarşı caddesine açılan kapıları ve hoş mimarisi ile dikkat çeker. Bir diğer adı da Meryem Ana’nın Ortodoks toplulukları içerisindeki lakabı olan Paniya’dır. Ada’nın en çok bilinen eserlerindendir ve taş merdivenleri, büyük sütunları ile ilgi eşsiz bir görünüm sunar. 19. yüzyılda inşa edilen eserin çan kulesi de Büyükada’nın simgelerindendir.

Rum Yetimhanesi 1898 – 1899 yılları arasında Kont Moris Bostari önderliğindeki Fransız şirketi tarafından Büyükada’nın en güzel yerlerinden biri olan İsa Tepesi (Hristo Tepesi) üzerinde inşa edilmiştir. Günümüzde Fener Patrikhanesi’ne bağlı olan yapının mimarı Alexandre Vallaury’ nindir. Yapılış aşamasında otel olarak düşünülmüş ancak sonrasında satılığa çıkarılmıştır. Patrik III. Yoakim tarafından ikna edilen adanın zengini Bayan Eleni Zarifi binayı alarak yetimhaneye çevirmiştir. Günümüzde boş olan Rum Yetimhanesi Büyükada’ya gelenlerin en çok beğendiği tarihi eserlerdendir.

Aya Yorgi Manastırı Halk arasında Aya yorgi olarak bilinen Agios Georgios Rum Ortodoks Manastırı Büyükada’nın en yüksek tepesinde bulunmaktadır. Adını M.S. 3. yüzyılda putperestler tarafından şehit edilen Aziz Georgios’tan almaktadır. Ada’ya gelenlerin görmek için en çok heveslendikleri eser olan bu yapının tarihsel oluşum süreci ile ilgili çeşitli rivayetler olsa da ortak kanı adanın en önemli manastırlarından olmasıdır.

Ayios Demetrios Kilisesi 1856 yılında ibadete açılan kilise Büyükada’nın koruyucu azizi olduğuna inanılan Aziz Ayios Demetrios’a adanmıştır. Kubbesiz ve çatılı tarzda inşa edilen eserin avlusunda soğan kubbeli ahşap bir çan kulesi yer almaktadır. İşlemeli fenerler, nefler, sütunlar yer alır. Ayrıca Aziz Ayios’un mermerler üzerine kabartmalı tasvirleri vardır.

Surp Astvazazin Verapohum Ermeni Kilisesi 1858 tarihinde açılan kilise klasik batı mimarisinin etkisi ile şekillenmiştir. Kemerli tavanı, Andon Ağa Apelyan’ın anısını yaşatan mermer bir plaket, avizeler, koro balkonu ve orgu ile dikkat çekmektedir. Kilisenin iki duvarında yer alan pencerelerden iç mekânın aydınlanması sağlanır. Giriş kapısında ise dairesel gül şeklinde bir pencere bulunur. Çan kulesi 1895’te yapılmış olup adadaki dini kültürünün en önemli simgelerindendir.

Hesed Le Avraam Sinagogu Büyükada içerisinde yer alan tek sinagog olan Hesed Le Avraam, II. Abdülhamid zamanında inşa edilmiştir. Adadaki Yahudi nüfusun fazlalığı sebebiyle yapılan sinagog isminin anlamı olan ve arsanın bağışlayıcısı Avram Fresko’dan alır. 1904’te hizmete giren yapının adının anlamı “Avram’ın iyiliği ”dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder